חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אובאיטיס

אובאיטיס (בעברית=דלקת הענביה) הינה שם כולל לקבוצה של מחלות עיניים דלקתיות אשר יכולות לערב את כל חלקי העין. אובאיטיס אינה שכיחה אך לעיתים קרובות יש קושי באבחנתה. 

ניתן לחלק את המחלה על פי מיקום הדלקת בעין או על פי הגורם למחלה.

אובאיטיס מתחלקת לשלוש קבוצות עיקריות לפי מיקום הדלקת בעין:

אובאיטיס קדמית – דלקת המערבת את החלק הקדמי של העין וגורמת לאודם, דמעת, סנוור לאור, כאב וטשטוש ראייה. בבדיקת העיניים ניתן לאבחן תאי דלקת ועכירות בנוזל הממלא את החלק הקדמי של העין, כאשר מספר התאים הדלקתיים ומידת העכירות מעידים על חומרת הדלקת. המחלה יכולה לגרום לסיבוכים עיניים רבים כמו קטרקט, גלאוקומה, סינכיות (הידוקים הגורמים לאישון מקובע), בצקת ברשתית ועוד. הטיפול כולל תרופות נוגדות דלקת כמו סטרואידים וטיפות מרחיבי אישונים במינונים גבוהים ויש צורך במעקב הדוק אחר המטופל. אובאיטיס קדמית היא הנפוצה ביותר ונחשבת כסוג הקל ביותר.

אובאיטיס אמצעית – מחלה פחות שכיחה, המהווה כ-15% ממקרי האובאיטיס. צורת מחלה זו פוגעת בחלק האמצעי של העין ומתאפיינת בתגובה דלקתית ועכירויות בנוזל הזגוגית השקוף הממלא את חלל העין, הנראים כצברים של 'פתיתי שלג'. הסימפטומים הנפוצים הינם הופעת "עננים" או "כתמים" מול העיניים. המחלה יכולה לגרום לדימומים, בצקת ודלקת בכלי הדם ברשתית ומאובחנת בבדיקת העיניים עם הרחבת אישונים. ברוב המקרים (80%) המחלה פוגעת בעין בלבד, אבל לעיתים מתלוות לה מחלות מערכתיות כמו: סרקואידוזיס (מחלה דלקתית הפוגעת בריאות), שחפת, עגבת וטרשת נפוצה.​ הטיפול ניתן באמצעות נוגדי דלקת, בדרך כלל סטרואידים בכדורים או בזריקות סביב או בתוך גלגל העין. במקרים קשים או כרוניים, תרופות מדכאות מערכת חיסון הניתנות בכדורים או בזריקות לטווח ארוך. לעיתים יש מקום לשקול התערבות כירורגית לסילוק העכירויות מהזגוגית. 

אובאיטיס אחורית – דלקת המערבת את החלק האחורי של העין הכולל את הרשתית והכורואיד. זהו הסוג הכי פחות שכיח המופיע בכ-5-15% מהמקרים.​ התסמינים יכולים להיות מגוונים וכוללים ירידה חדה בראייה, קושי בראיית לילה, פגיעה בשדה הראייה ועיוות בראייה. כדי לאבחן את המחלה, יש צורך בבדיקות הדמיה של העיניים כמו OCT (הדמיה אופטית של שכבות הרשתית), FA (בדיקת אנגיוגרפיה של כלי הדם ברשתית) ו-ICG (בדיקת אנגיוגרפיה של כלי הדם בכורואיד), בנוסף לבדיקת העיניים המלאה. במקרים של דלקת אחורית, ייתכנו מחלות המבודדות לעין, כמו זיהומים ומחלות דלקתיות של הכורואיד, או מחלות מערכתיות המערבות גם את העין כמו מחלות אוטואימוניות, זיהומים, וגידולים. הטיפול תלוי בסוג המחלה והגורם לה. במידה ומדובר בזיהום, הטיפול כולל תרופות כנגד המחולל הזיהומי. במידה ומדובר במחלות אוטואימוניות, הטיפול כולל נוגדי-דלקת כמו סטרואידים, תרופות מדכאות מערכת חיסון וכן טיפול ביולוגי.

ישנו תת סוג נוסף בקבוצה שבו הדלקת ממוקמת בקרום הלובן (סקלרה) בלבד ונקרא סקלריטיס. סקלריטיס מופיעה באופן חריף עם כאב עז בגלגל העין, אפילו במגע קל ואודם ניכר. בכ-50% מהמקרים סקלריטיס קשורה למחלה אוטואימונית מערכתית ולכן יש צורך בבירור סיסטמי.

ניתן לחלק את סוגי האובאיטיס לפי הגורם למחלה

הגורמים לאובאיטיס הינם שונים וכוללים תגובה חיסונית אוטואימונית, זיהומים (וירוסים, חיידקים וטפילים) וגידולים.
חלק מהמחלות פוגעות רק בעין וחלקן קשורות למחלות מערכתיות הפוגעות בחלקי גוף שונים.
​​שכיחות המחלות שונה בהתאם לגיל החולה, למהלך המחלה (כרונית או חריפה), אזור העין המעורב ואזור גיאוגרפי. דוגמאות למחלות מערכתיות אוטואימוניות שבהן יכולה להופיע גם אובאיטיס הינן מחלת בכצ'ט, סרקואידוזיס, מחלת קרוהן, דלקת פרקים שגרונית, זאבת אדמנתית מערכתית (לופוס) ועוד. גורמים זיהומיים לאובאיטיס כוללים הרפס, עגבת, שחפת, טוקסופלסמה ועוד רבים.

לסיכום: אובאיטיס הינה קבוצה של מחלות דלקתיות תוך עיניות, הנגרמת מסיבות רבות ומגוונות, אשר יכולה להיות קשורה למחלות גופניות מערכתיות. חשוב להגיע לאבחנה הנכונה מהר ככל הניתן על מנת למנוע סיבוכים עיניים אשר יכולים לגרום לאובדן ראיה. הגעה לבדיקת מומחה אובאיטיס על מנת לקבל טיפול מתאים ומעקב צמוד הינה חיונית ומצילת ראיה.

טיפולים במחלקת אובאיטיס

רופאים במחלקת אובאיטיס

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

תוכן עניינים

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

מוקדנית מטעם המרפאה ומאחוריה קיר עם תמונות

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: