בעיות בכפות הרגליים עלולות לגרום לכאבים מדרגות שונות. בזכות התקדמות המכשור האורתופדי ניתן לאבחן את הבעיות ולטפל בהן באמצעות אביזרים תומכים ושיטות שונות. המאמר יעסוק בבעיות אורתופדיות בכף הרגל ודרכי הטיפול בהן.
כתוצאה ממבנה אנטומי של הרגל שבדרך כלל עובר בתורשה, עלולות לצוץ בעיות בכף הרגל. התופעות הנפוצות ביותר הן פלטפוס, המאפיין רגל שטוחה או קשת גבוהה יתר על המידה. באופן כזה, חלוקת המשקל על כף הרגל מתקשה לשאת את משקל הגוף וגורמת ללחץ, כאבים בכף הרגל ולמטרד. בעיה שכיחה נוספת הגורמת לכאבים היא דורבן. זוהי דלקת הנגרמת כתוצאה מעמידה ממושכת, ספורט מאומץ ועומס משקל. הדלקת מתמקדת ברצועה המחברת בין אצבעות כף הרגל לעקב ובעקבות כך נוצרת בליטה הדומה לקוץ הדורבן ולכן מכונה כך. כאשר נועלים נעליים שאינן מתאימות לכף הרגל חשים בכאבים. בין עם הסוליה שלהן דקה ובין אם הנעליים צרות, נגרמים שפשופים ויכולה להיות לכך השלכה על בעיות אורתופדיות קיימות. כלומר, הבעיות יחמירו בעקבות נעילת נעליים שאינן איכותיות ושאינן מתאימות לכפות הרגליים. יתרה מכך, ישנם גם מקרים שאינם אורתופדיים אך מזיקים לכפות הרגליים וגורמים לכאבים.
הזנחה והתעלמות מכאבי רגליים עלולה להוביל להחרפה בעוצמת הכאב, ולאי יכולת להמשיך פעילות ספורטיבית לאורך זמן. כל כן, חשוב לטפל באופן נקודתי בכדי להוביל לשיפור במצב. כיצד תוכלו לעשות זאת? להלן הפרטים. סובלים מכאבי רגליים? לא מדובר בגזרת גורל.
כאבי רגליים מכל סוג עלולים להתרחש בכל גיל, בשל מגוון רחב של סיבות:
- טראומה
- עומס יתר
- וכן אלמנטים גנטיים כמו מבנה שאין תקין מלידה.
נוסף לכך, הסיבה הנפוצה ביותר לכאבי רגליים היא פעילות ספורטיבית. גם פעילות ספורטיבית שאינה מאומצת עלולה לגרום לעומס יתר, ולכן ספורטאים רבים מדווחים על כאבי רגליים מהם הם סובלים, בעיקר בכף הרגל הקדמית. מאחר ומדובר בכאבים אשר גוררים לא מעט אי נוחות כמו גם עלולים לפגוע בביצועים, חשוב להבין כי טיפול הוא הכרחי.
אם אתם סובלים מכאבי רגליים, הדרך הטובה ביותר להתחיל ולחוות הקלה בעוצמת הכאב היא באמצעות פנייה לרופא. רק לאחר קבלת האבחון הסופי ניתן יהיה להתחיל ולקבל הקלה בכאבים, כאשר חשוב לזכור כי לא מדובר בגזרת גורל, אלא בטיפול נכון ניתן בהחלט לצמצם את עוצמת הכאב כמו גם תכיפות הכאבים. ככל שהבעיה לא מטופלת בזמן, יש לצפות להחמרה בעוצמת הכאב עד לכדי השבתה מוחלטת מפעילות.
בכדי למנוע זאת, זה הזמן להכיר את הפיתוח החדשני אשר באמצעותו תוכלו לא רק לקבל איכות חיים טובה יותר אלא גם היכרות עם טכנולוגיה פורצת דרך.
מחלת הסוכרת עלולה לפגוע בזרימת הדם המגיעה לגפיים התחתונות. בצורה כזו התחושה והעצבים ברגליים נפגעים ומזיקים עוד יותר כאשר נופלים ונפצעים. לחולי סכרת רבים ישנם פצעים היכולים לפתח זיהומים ולהחמיר את הפציעה ואף להגיע למצב של נמק. לפיכך, ישנה חשיבות רבה לאבחון מהיר של כף הרגל אצל סוכרתיים. טיפול בכף רגל סוכרתית יכול למנוע כאבים ובעיות עתידיות נוספות.
טיפול אורתופדי יכול להיעשות במרפאת כאב באמצעות זריקות כימיות, בכדורים נוגדני דלקת או בטיפול פיזיותרפיסט הנעשה באמצעות עיסוי ומתיחות. כדי להרגיע כאבים קלים ניתן גם לעשות קומפרסים עם מים חמים לכפות הרגליים. אך הפתרון האידאלי ביותר למניעת כאבים הוא טיפול באמצעות מדרסים. במכונים אורתופדיים מקצועיים בונים מדרסים בהתאמה אישית לגודל וצורת כף הרגל. את ההתאמה עושים באמצעות סורק אלקטרוני ויציקת גבס ממנה נבנים המדרסים. החומרים מהם עשוי המדרס מאווררים ובעלי בולם זעזועים וסוליה רכה המונעת פצעים או שפשוף. בעזרת מדרסים אורטופדיים משקל הגוף מתחלק באופן שווה על כפות הרגליים וכך לא נוצר עומס על מקום ספציפי.
ההמלצה הגורפת של אורטופדים היא להתאים מדרסים. כיום, באמצעות חברה מקצועית אשר מתמחה בתחום ניתן להזמין מדרסים בהתאמה אישית, כל זאת במסגרת הצעת מחיר נוחה ועם שימת דגש על התאמה מדויקת למבנה הרגל.
מדובר בפתרון מהפכני, בשל היציבות אותה ניתן בקשת כף הרגל כמו גם העובדה כי מדובר במדרסים נוחים לשימוש, אותם ניתן להעביר מנעל לנעל. כיום, הספורטאים הגדולים בעולם משתמשים במדרסים בהתאמה אישית באופן קבוע, וזאת מתוך תחושת הקלה משמעותית אותה ניתן לקבל בזכות המדרס. חשוב להבין כי מדרסים אינם מהווים תרופה, אלא בכוחם לתרום להקלה בעוצמת הכאב, זאת בשילוב של פיזותרפיה.
טיפולי פיזורתפיה מהווה דרך בטוחה לקבלת הקלה ושיפור טווח הרגל, בתנאי כי אכן מקפידים לבצע את התרגילים באופן קבוע, גם בבית. בעת הצורך, ניתן לבחון אפשרות לקבלת טיפול תרופתי לצורך הפחתה בעוצמת הכאב כמו גם מנוחה של אזור כף הרגל, בייחוד אם אתם ספורטאים פעילים.
שימו לב כי זמני ההפסקה יכולים לתרום באופן משמעותי לתהליך ההחלמה, ובהתאם לכך לשיפור משמעותי בטווח התנועה וביציבות.
המדרסים יעילים גם לכל העוסקים בספורט בשל היכולת שלהם לייצב את הגוף ולמנוע נזקים ופציעות כתוצאה מנפילות ומאמץ רב. לספורטאים מקצועיים מתאימים את המדרסים לפי סוג הספורט בו הם עוסקים. מי שפעיל בריצה למשל, מרים את רגליו, מזנק ונוחת על הקרקע לסירוגין ולכן חייב בולם שימנע מעידה ויחלק את משקל הגוף באופן מאוזן. לסיכום, חשוב לאתר בעיות אורתופדיות בכף הרגל מוקדם ככל האפשר ולטפל בהן באופן יסודי.
מאחר ומדובר במדרסים בהתאמה אישית, ניתן בהחלט לבצע רכישה ובהתאם לכך ליצור איכות חיים טובה יותר. את המדרסים ניתן להתאים לא רק לספורטאים אלא גם לאנשים מהשורה כמו גם ילדים אשר סובלים מכאבי רגליים, כל זאת כאמור באמצעות רכישה המתבצעת באופן מדויק למבנה הרגל כמו גם לסוג הכאב.
בשל העובדה כי מדובר בפיתוח יוצא דופן, ניתן לראות זינוק במספר הרכישות ובהתאם לכך גם ההמלצות המצוינות של ספורטאים מהארץ ומהעולם. ניתן לטפל בכאבים בהתאמה אישית לצרכים שלכם, ובהתאם לחומרת הבעיה.
ראו גם: טיפול בכאבים באמצעות מרפאת כאב
צפו בסרטון של ד״ר ברק סגל שמתראיין בנושא פציעות ספורט
טיפולים במחלקת כירורגיית כף רגל
רופאים במחלקת כירורגיית כף רגל
ד"ר אליעזר סידון
אורתופד כירורגיית כף רגל, רופא בכיר ביחידה לאורתופדיית ילדים, מרכז שניידר לרפואת ילדים