אנשים רבים סובלים מקרנית פגומה או מצולקת, דבר הנובע מזיהומים או פגיעות ישירות בעין כמו למשל מחלת קרטוקונוס. הקרנית היא החלק הנמצא בקדמת העין, שמרכז ומנתב את קרני השמש לרשתית העין. כאשר הקרנית פגומה, הראיה מטשטשת מכיוון שקשה לעין לסנן את קרני האור. הפתרון הטוב ביותר במקרה זה, הנו ניתוח השתלת קרנית. מה זה ניתוח השתלת קרנית? מהם הסיכונים? וכיצד התהליך משפר את הראייה?
מהי השתלת קרנית?
הקרנית הינה הרקמה הקדמית ביותר בעין. היא שקופה, ומאפשרת לקרני האור לחדור לעין ללא הפרעה. תפקידה המרכזי של הקרנית הינו למקד ולהעביר את קרני האור אל קרקעית העין שם נמצאת הרשתית, אשר קולטת את קרני האור ומקודדת אותם לאותות חשמליים, המועברים למח. הקרנית אמנם שקופה ודקה אך חזקה מאד, ומשמשת מגן לעין מפני חיידקים וחומרים זרים. לצורך תפקודה התקין על הקרנית להיות לחה ומכוסה בשכבת דמעות. בניתוח השתלת קרנית, מחליפים את החלק המרכזי של הקרנית הפגועה בקרנית בריאה מתורם.
כיצד מתבצע ניתוח להשתלת קרנית?
במהלך ניתוח השתלת קרנית נוטלים קרנית שנתרמה, או קרנית מלאכותית, ובאמצעות לייזר או תפירה עדינה, מרכיבים את הקרנית החדשה לעינו של המטופל. ניתוח זה בעל סיכויי הצלחה גבוהים במיוחד. לעומת ניתוחים אחרים הדורשים תרומה והשתלת איברים, אין צורך בהתאמה גנטית של הקרנית החדשה. מספיקה הקרנית עצמה על מנת להשתילה במטופל, ללא צורך בסוג דם דומה או סיווג רקמות.
אופן ביצוע הטיפול
בניתוח השתלת קרנית סטנדרטי, מוחלף החלק המרכזי של הקרנית הפגועה בשלמותו, בקרנית בריאה מתורם. הקרנית מונחת במקום ונתפרת במספר רב של תפרים למקומה. לאחר כשנה, התפרים מוסרים, ורק אז מתחיל תהליך התאמת המשקפיים. לעיתים יש צורך בהרכבת עדשות מגע בשל אסטיגמציה (צילינדר) גבוהה או חוסר איזון בין שתי העיניים. סיכויי הצלחת הניתוח נעים בין 80%-90%, בהתאם להתוויות השונות. הסיבוכים האפשריים רבים והסכנה לדחיית שתל קיימת למעשה בכל שלב. מרבית השתלים מחזיקים מעמד כ- 20 שנה ואז בהדרגה מאבדים את שקיפותם.
מטרת הטיפול
טיפול בסובלים מקרטוקונוס מתקדם, בצקת בקרנית על רקע עדשה תוך עינית מלאכותית או מחלה תורשתית, צלקות בקרנית לאחר פציעה או זיהום, עכירות בקרנית עקב פגיעת חומרים כימים (חומצה או בסיס), מומים מולדים בקרנית.
הכנות לקראת הטיפול
במידה והניתוח בהרדמה כללית יש להיות בצום מוחלט מחצות יום לפני הניתוח. יש להצטייד בטופס התחייבות לקראת הניתוח. במידה ומשתמשים במכשיר שמיעה, יש להביאו ביום הניתוח. ביום הניתוח, או יום טרם הניתוח, תתבצענה בדיקות על ידי רופאי ואחיות המחלקה, כדי להכין לניתוח. לעתים אורך התהליך זמן רב ויש להתאזר בסבלנות. לאחר בדיקות, מתן הסברים והחתמה על טופס הסכמה לניתוח, יינתנו מדים ללבישה בניתוח.
ראיון עם ד״ר ניר סורקין בתוכנית ״ סטטוסקופ״ על השתלת קרנית בעיניים
ניתוח השתלת קרנית: איך הוא מתבצע ולמי זה מתאים
השתלת קרנית: שאלות ותשובות
חולה הסובל ממחלת קרטוקונוס או בעל צלקות ברשתית, נכנס לרשימת המתנה, לאחר שאובחן אצל רופא עיניים. רשימת ההמתנה אינה ארוכה, שכן נעשים למעלה מ- 500 ניתוחי השתלת קרנית בשנה. ניתוח השתלת קרנית כלול בסל הבריאות וממומן על ידי כלל קופות החולים.
הליך ההחלמה נמשך מספר חודשים. לעיתים הראייה משתפרת באופן כמעט מיידי, אך לרוב נדרשת שנה על מנת להבחין בשיפורים משמעותיים בראייה.
ניתן כיום לבצע ניתוח השתלת קרנית מלאכותית. השתלה מסוג זה מתאימה לחולים שניסו לבצע השתלת קרנית חיה, אך גופם דחה אותה. הקרנית המלאכותית עשויה מחומר אקרילי, שלרוב אינו נדחה על ידי הגוף. המנתחים משתמשים בבסיס של קרנית חיה, ומשלבים אותה עם קרנית מלאכותית על מנת להגיע ליעילות מלאה בסוף הניתוח.
אין צורך עוד לסבול מראייה מטושטשת או להסתכן באיבוד הראיה בעין אחת. ניתוח השתלת קרנית הנו הליך פשוט ובעל סיכויי הצלחה גבוהים. במרכז העיניים של המרכז הרפואי הפרטי medica, תוכלו לבצע את ההליך על ידי מיטב הרופאים המנתחים הטובים בתחום.
מומחים בתחום
מאמרים לקריאה נוספת