חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה זה אומר דליפת שתן ?

דליפת שתן היא תופעה שממנה סובלים נשים וגברים, וששכיחותה עולה עם הגיל. הבעיה נוצרת כאשר הגוף לא מצליח לווסת את פעילות שלפוחית השתן ונוצר קושי לשלוט במתן שתן. דליפת שתן עלולה להיגרם כתוצאה מגורמים שונים, כגון חסימה בצוואר שלפוחית השתן, צניחה של השלפוחית, או מחלה נוירולוגית. הגורם הייחודי לדליפה אצל נשים, קשור בהריון ולידה – במהלך ההריון ולאחר הלידה שרירי רצפת האגן נחלשים, וכתוצאה מכך נוצרת בריחת שתן בלתי רצונית.

כיום קיימים מגוון טיפולים לבעיה. אך תחילה יש לבצע אבחון מלא אצל רופא נשים מומחה, על מנת להתאים את הטיפול האופטימלי. קיימים טיפולים תרופתיים, הזרקת חומרים לשלפוחית, ניתוחים, ולעיתים ניתן לשלב גם טיפול התנהגותי ואימונים לחיזוק רצפת האגן. הטיפול המתקדם ביותר בתחום הוא טיפול לייזר בנרתיק. קרני הלייזר מחממות את הרקמות ומעודדות בניה שלהן מחדש באמצעות הגברת הייצור של סיבי הקולגן. הטיפול בלייזר נחשב לחדשני ומתקדם במיוחד, מתבצע ללא הרדמה, אינו כרוך בכאבים ולא מצריך התאוששות.

לא נדרשת כל הכנה.

דליפת שתן היא תופעה שניתן למצוא גם אצל גברים וגם אצל נשים.

בריחת שתן אצל גברים:

  • בעיות בערמונית;
  • בעיות עצביות;
  • סוכרת;
  • גיל מבוגר

דליפת שתן אצל נשים:

הגורמים האפשריים הם כמו אצל הגברים (מלבד הערמונית כמובן) אבל ישנם גורמים ייחודים שנובעים מהריון ולידה. במהלך לידה יכולים להיווצר נזקים לרצפת האגן מסיבות שונות:

  • לידה וגינלית
  • תינוק במשקל של 3.5-4 ק"ג ומעלה;
  • לידה מרובת עוברים;
  • שלב לחיצות ארוך;
  • לידה שבה נאלצו להשתמש בוואקום או במלקחיים;
  • גנטיקה;
  • הפרשת הורמונים שגורמים לרפיון וריכוך השרירים כדי לסייע בתהליך הלידה.
  • קרעים הנוצרים בזמן הלידה באזור שלפוחית השתן או פי הטבעת;
  • לידה בגיל מבוגר;
  • משקל עודף
  • מחלות כמו סוכרת, פרקינסון וטרשת נפוצה (MS) יכולות להזיק לעצבים השולטים בשלפוחית השתן.
  • מחלות בדרכי השתן, זיהומים, שבץ, ניתוחים וטיפולים לסרטן האגן יכולים גם לגרום לבעיה של בריחת שתן.
  • תפקוד לקוי של הכליות.
  • גידולים או חסימות.

קיימים מספר סוגים של דליפות, כשלכל סוג יש קבוצה ייחודית של סימפטומים.

  • בריחת שתן הנובעת ממתח – שכיחה אצל נשים, במיוחד אחרי לידה. בעקבות שיעול,עיטוש, צחוק, התכופפות או התרוממות. הטריגרים האלו עלולים לגרום לדליפת שתן.
  • חוסר שליטה – שכיחה בקרב גברים ונשים מבוגרים יותר. מאופיינת על ידי דחיפות מוגברת לשתן (שלפוחית השתן שעובדת יותר מדי), זרימה בלתי נשלטת של שתן, ותדירות שתן מוגברת.
  • גודש – השתנה תכופה מאוד, וחוסר יכולת לרוקן לחלוטין את שלפוחית השתן. טפטוף שתן.
  • בריחה פונקציונלית – כאשר אי אפשר לזוז, לחשוב או לתקשר מספיק טוב, כדי להגיע לשירותים בזמן. זה הסוג הנפוץ ביותר בקרב קשישי ואנשים עם מחלות, כגון מחלת אלצהיימר או פרקינסון.
  • בריחה שתן משולבת – המורכבת מכל הסימפטומים הנ"ל.

נשים רבות חוששות לטפל בבעיה עקב תחושות מבוכה. בריחת שתן פוגעת בתפקוד היומיומי וגורמת להימנעות מביצוע של פעולות פשוטות. כיום יש היצע טיפולים רחב, ומומלץ לפנות לרופא נשים ולמצוא את הפתרון המתאים ביותר.

אם את חושבת שאת סובלת מבריחת שתן אחרי לידה חשוב לגשת לרופא מומחה. יש לדליפת שתן טיפול.
ישנם טיפולים מגוונים המוצעים כדי לעזור ולפתור את הבעיה של דליפת שתן.
מה מהם מתאים? תלוי בדרגת החומרה של התופעה ובהערכת המצב הרפואי האישי של האדם.
כל אדם הסובל מבריחת שתן צריך להתייעץ קודם כל עם רופא מומחה ורק אחרי זה להחליט איזה טיפול מתאים לו..
מקצוע האורוגניקולוגיה התפתח בשנים האחרונות והתקדם מאד, בדיוק על מנת לתת מענה לבעיות שנוצרות באיברי האגן.

אם את חווה דליפת שתן כשנוצר איזשהו לחץ בבטן כמו למשל:

  • כשאת מרימה את תינוקך, כשאת משתעלת, מתעטשת או אפילו צוחקת.
  • אם את חווה עלייה בתדירות ההשתנה במשך היום.
  • אם את מרגישה תחושה של צורך חזק ודחיפות להתרוקן ואם לא תגיעי לשירותים בזמן הכל "יברח";
  • אם את מתעוררת בלילה 3-4 פעמים כדי להתרוקן.
    כדאי שתתיעצי עם רופא.

למי יש סיכוי רב יותר לחוות בריחת שתן אחרי לידה?

לנשים בעלות משקל עודף יש סיכוי הרבה יותר גבוה לפתח אי-שליטה בסוגרים – מחקרים רבים מוצאים שמצב זה הוא גורם הסיכון העיקרי. נשים שסבלו מבעיה של דליפת שתן מתונה עד חמורה במהלך ההריון או לפניו, נוטות לחוות בריחת שתן מתמשכת לאחר הלידה, לעיתים עד למספר שנים. את יכולה להיות בסיכון גבוה לבעיות של בריחת שתן גם אם:

  • היתה לך סוכרת הריון
  • חווית לידה נרתיקית בעזרת מלקחיים
  • חווית צירים ממושכים או ילדת תינוק גדול
  • חווית לידות מרובות
  • את מעשנת

כמה זמן זה יימשך?

עבור נשים רבות, התופעה של בריחת שתן אחרי לידה מפסיקה לחלוטין, או הופכת להיות הרבה פחות תכופה, כבר תוך שבועות ספורים מהלידה, ואילו עבור אחרות היא עשויה להמשיך, בדרגות שונות, במשך כמה חודשים או אפילו יותר. חלק  מפתחות מצב של בריחת שתן – שוב או בפעם הראשונה – שנים לאחר מכן, כי הבעיה הופכת נפוצה יותר עם הגיל.

כיום אין סיבה לסבול מדליפת שתן ומהפגיעה בדימוי העצמי הנלווית אליה - ניתן לטפל בה במגוון דרכים אצל רופא נשים מומחה:

שמירה על אורח חיים בריא מסייעת לטיפול בבריחת שתן – השמנת יתר ועישון הם גורמים שמחריפים את התופעה, כמו גם צריכת קפאין ומצב מתמשך של סטרס. כניסה לשגרה של תזונה מאוזנת, אימוני כושר גופני, הימנעות מעישון והורדת מתחים נפשיים יכולים להקל בצורה משמעותית על הטיפול בבעיה.

עקבו אחרי צריכת הנוזלים

צעד ראשון חשוב הוא לפקח על הנוזלים שאתם צורכים. אם לא תשתו מספיק תתייבשו, ואז יכול להיות שמלחים שמעצבנים את שלפוחית השתן שלכם יתרכזו בשתן עצמו. אם תשתו יותר מדי בבת אחת, אז כמות השתן המוגברת יכולה להרגיז את שלפוחית השתן שלכם, או לגרום לה לעבוד שעות נוספות. מכיוון שצריכת הנוזלים יכולה להיתפס בראש שלנו בצורה לא מדויקת, כדאי  למדוד ולתעד אותה, כמו גם את רגעי דליפת השתן. היתרונות הם כפולים: אתם עשויים להבחין בדפוסים חוזרים, מה שעשוי לעזור לרופא שלכם לפקח על מצבכם.

הגבירו את צריכת הסיבים התזונתיים

אכלו מזון עשיר בסיבים כדי לעזור למנוע עצירות. צואה דחוסה יכולה לגרום לעצבי שלפוחית השתן הקרובים, לעבוד יותר מדי, מה שמגדיל את תדירות השתן. סיבים לא מסיסים עוזרים להניע את הצואה, וניתן למצוא אותם בירקות, בסובין חיטה ודגנים מלאים אחרים, באגוזים, בשעועית ובגרגרים. סיבים מסיסים עוזרים להרגיע את מערכת העיכול, ולכן הם מומלצים לעתים קרובות עבור אלה הסובלים מתסמונת המעי הרגיז. סיבים מסיסים נמצאים בפירות כגון תפוחים ותפוזים, בפסטה, בלחם לבן ובתפוחי אדמה.

גברים מעל גיל 50 צריכים לשאוף ל- 30 גרם של סיבים ליום; נשים מעל גיל 50 צריכות לקבל כ- 21 גרם. קערה של שיבולת שועל ובננה, יחד עם מנה של שעועית שחורה מאוחר יותר באותו יום, מספיקה כדי לענות על צרכי הנשים. תוסיפו לזה פטל, ותוכלו כבר להגיע ל- 30 גרם של סיבים ליום.

אם לכם או לאדם אהוב יש צרכים תזונתיים מיוחדים, ישנם מוצרים שיכולים לעזור לענות על דרישות התזונה היומית, בדרכים שקל לבלוע ולעכל, כגון Fibersource- תערובת של סיבים מסיסים ולא מסיסים עם הרבה חלבון.

הימנעו מגירוי שלפוחית השתן

אם אתם נתקלים בבעיות בשלפוחית השתן, הימנעות מאלכוהול וקפאין יכולה להועיל, מכיוון ששניהם ידועים כממריצים של שלפוחית השתן וכחומרים משתנים, שיכולים לעורר צורך פתאומי להשתין. אפילו תה ומשקאות מוגזים עשויים להגביר בעיות אלו. חומרים נוספים הידועים בכך שהם מגרים את שלפוחית השתן ועלולים להגביר סיכון של בריחת שתן פתאומית, הם סוכר וסוכרזית, סירופ תירס, מזון חריף, וכן אוכל חומצי כגון עגבניות ופרי הדר. 

אימון של שרירי רצפת האגן מומלץ באופן קבוע לפני ואחרי הריון. הטיפול הוכח כיעיל במיוחד לאורך זמן גם כטיפול מניעתי וגם כטיפול משלים לאחר היווצרות של בריחת שתן אצל נשים.
הזרקה של חומרים מייצבים סביב השופכה או הזרקת בוטוקס אל כיס השתן מומלצים במקרה של דליפת שתן כרונית ומבוצעים על ידי רופא נשים מומחה.
התרופות לטיפול בדליפת שתן נחלקות לשתי קבוצות עיקריות: "תרופות אנטי כולינגריות" שמשפיעות על מערכת העצבים ו"תרופות הורמונליות" שמחקות את פעולת ההורמון ADH ומפחיתות את כמות השתן שהגוף מייצר.
פנייה להליך כירורגי נעשית במקרים של דליפת שתן אצל נשים שבהם נכשלים הטיפולים האחרים והדליפה היא כרונית וקשה יותר. בניתוח המוכר בשם "ניתוח TVT", מושתל סרט מתחת לשופכה בניסיון לחזק את מנגנון הסגירה שלה. ההליך מבוצע תחת הרדמה, יש לו אחוזי הצלחה גבוהים מאוד והוא לא מצריך זמן החלמה ממושך.
טיפול לייזר בנרתיק הביא למהפכה בטיפולים בדליפת שתן אצל נשים. פמיליפט הוא מכשיר לייזר חדשני שמטפל במהירות וביעילות בבריחת שתן – קרני הלייזר מחממות באופן נקודתי את דפנות האיזור הפגוע וגורמות לייצור מוגבר של קולגן. הקולגן מחדש את רקמת העור ותורם להיווצרות של רקמה חדשה ובריאה יותר וכך עוזר לשקם את פעילות השופכה.

בדיקה אורודינמית לבריחת, דליפת ועצירת שתן - כל מה שחשוב לדעת

מומחים בתחום

במרכז הרפואי medica תוכלי להתייעץ עם רופאי הנשים המובילים בארץ ולקבל טיפול בדליפת שתן שיעניק לך את התוצאות האופטימליות וחזרה מהירה אל שגרת החיים המוכרת. לקביעת פגישה צרי קשר עוד היום בטלפון 2147*

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: