ניתוח לתפירת צוואר הרחם יבוצע בנשים הרות שסובלות מאי-ספיקה של צוואר הרחם. זהו מצב שבו צוואר הרחם מתקצר ונפתח טרם המועד בסיום ההריון.
ניתוח לתפירת צוואר הרחם מבוצע בשבועות 12-14 להריון, בהרדמה מלאה. הניתוח אורך כ- 15-30 דקות, ומבוצע בהרדמה כללית. במהלך הניתוח, המטופלת שוכבת בתנוחה דומה לזו של בדיקה גינקולוגית, והתפר מבוצע דרך הנרתיק. התפר הצווארי מבוצע באמצעות החדרת סרט טבעתי סביב צוואר הרחם, סמוך לנקודת המפגש בין צוואר הרחם והרחם עצמו (מכונה אזור הפה הפנימי), וקשירתו באופן חזק. התפר הצווארי יבוצע אך ורק במידה ואין צירים מוקדמים, זיהום מקומי, או כל סימן אחר ללידה מוקדמת.
מתי לטפל?
סימנים אופייניים עשויים לכלול דימום נרתיקי, הפרשה דמית, או לחץ בבטן התחתונה. במידה ואובחן מצב של אי ספיקה של צוואר הרחם, יומלץ לאישה ההרה לעבור תפירה של צוואר הרחם, שמטרתה לסגור באופן מכני את צוואר הרחם, ולאפשר לאישה המשך התנהלות שגרתית עם ההריון.
- לקראת הניתוח יש לבצע בדיקות דם, כולל ספירת דם, כימיה, אלקטרוליטים, תפקודי כבד ותפקודי קרישה.
- יש לבצע לעיתים א.ק.ג. וצילום חזה. לקראת הפגישה עם הרופא המנתח חשוב להכין מסמכים רפואיים, ולשתף אותו ואת הרופא המרדים בכל ההיסטוריה הרפואית של המטופלת.
- חשוב במיוחד לספר על ניתוחי ואשפוזי עבר, מחלות כרוניות שהמטופלת לקתה בהן, תרופות מרשם שהיא נוטלת, תוספי תזונה שהיא לוקחת ואלרגיות שהיא סובלת מהן.
- שבוע לפני הניתוח יש להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). חשוב מאוד להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי צורך בתחליפים.
- ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מוחלט, כולל מים, החל מ-6 שעות לפני תחילתו.
- טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי, ומומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון (או לחילופין, להפחית את מספר הסיגריות, ככל שניתן).
מטופלות הסובלות ממחלות נלוות נדרשות לייעוץ של רופא מומחה בתחום (כמו קרדיולוג או רופא פנימי) טרם הניתוח.
- הניתוח בהרדמה מלאה וקיימים סיכונים נדירים הקשורים להרדמה, יש להתייעץ עם הרופא המרדים.
- במקרים נדירים התפר עלול להיפתח עקב אי ציות להוראות הרופא לאחר הניתוח.