חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אונקולוגיה של העין

מהי אונקולוגיה של העין

אונקולוגיה של העין הוא תחום ייחודי של רפואת עיניים, הכולל אבחון וטיפול בגידולי עיניים שפירים וממאירים. הגידולים יכולים להופיע על פני שטח העין או בתוך העין עצמה.

סוגי הגידולים

גידולים שפירים של פני שטח העין כוללים פפילומה, נבוס של הלחמית, פטריגיום ועוד גידולים שכיחים פחות.

 

גידולים קדם ממאירים וממאירים נחלקים לגידולים אפיתליאליים (conjunctival intraepithelial neoplasia (CIN), invasive squamous cell carcinoma), גידולים שמקורם בתאי לימפה בלחמית (לימפומה) וגידולים מלנוציטריים (primary acquired melanosis, melanoma).


הטיפול המקובל בגידולים של פני שטח העין כולל הסרה כירורגית ותוספת טיפול (adjuvant) – טיפות כימוטירפיות או אימונומודולטוריות ו/או קרינה מקומית. ישנם מצבים בהם ניתן לעקוב ללא התערבות, אולם אז יש צורך במעקב צמוד של רופא עיניים מומחה בגידולים.

הסבר וטיפול בכל גידול

הוא הגידול התוך עיני השכיח ביותר. מדובר בגידול שפיר המצוי בכ-10% מהאוכלוסייה. הסיכוי שנבוס כורוידאלי יעבור התמרה למלנומה כורוידאלית עומד על 1:8000 מקרים לערך, אולם קיימים גורמי סיכון המעלים סיכוי זה – קיום סימפטומים ראייתיים (טשטוש ראיה, הבזקי אור, פלוטרים), הימצאות נוזל תת רשתי, פיגמנט כתום, גובה של מעל 2 מ"מ וקירבה יחסית לדיסקה (optic nerve head).
דרכי טיפול: מקרים של נבוסים כורוידאליים דורשים מעקב צמוד של אונקולוג עיניים מומחה. נבוסים תוך עיניים יכולים להופיע גם בקשתית העין ודורשים גם כן מעקב של אונקולוג עיניים. המעקב כולל בדיקת חדות ראיה, בדיקה מלאה במנורת סדק, אולטרה-סאונד של הנגע/ים ובדיקות נוספות, כולל צילום צבע, OCT ובדיקות נוספות עפ"י הצורך.

הינה הממאירות התוך עינית השכיחה בגיל המבוגר. מדובר בגידול שיכול לשלוח גרורות מחוץ לעין, בעיקר לכבד, כאשר הסיכוי לשליחת גרורות עולה ביחס ישר לגודל המלנומה. מסיבה זו חשוב לאבחן את הגידול הממאיר בשלב המוקדם ביותר הניתן.
דרכי טיפול: הטיפול במלנומה כורוידאלית מורכב וכולל לרוב קרינה (plaque brachytherapy), טיפול בלייזר (עבור גידולים קטנים), או אנוקלאציה (כריתת גלגל העין) במקרים המתקדמים. בנוסף, יש צורך במעקב של אונקולוג כללי לצורך הערכה סיסטמית.

הינה הממאירות השכיחה ביותר בילדות. רוב מקרי המחלה מופיעים עד גיל 5 שנים. הסימן השכיח ביותר המחשיד לרטינובלסטומה הוא לויקוקוריאה (leucocorea) או "אישון לבן" ולאחר מכן פזילה. חשוב בכל מקרה של פזילה חדשה בילדות לבצע בדיקת עיניים מלאה, כולל בהרחבת אישונים, ולשלול רטינובלסטומה. המחלה יכולה להופיע בעין אחת או בשתי עיניים, יכולה לעבור בתורשה או להתפתח אצל תינוק ללא רקע משפחתי. האבחון והטיפול במחלה מורכבים ומצריכים צוות מולטידיסיפלינארי המובל ע"י אונקולוג עיניים מומחה.
דרכי טיפול: הטיפול העיקרי ברטינובלסטומה כולל כימוטירפיה במתן בדרכים שונות (סיסטמית או ישירות לעין) ובתוספת טיפולים מקומיים, הכוללים לייזר, הקפאה וקרינה (עפ"י הצורך).

גידולים נוספים שפירים תוך עיניים כוללים המנגיומה כורוידאלית, המנגיומה של הרשתית, אוסטאומה כורוידאלית וגידולים נוספים. גידולים אלו לא מסכנים חיים, אך עלולים לסכן את הראיה, בתלות במיקומם, גודלם וסיבוכים נלווים.
דרכי טיפול: הטיפול בגידולים אלו דורשים מעקב ולעיתים טיפול של אונקולוג עיניים מומחה.

סוגי טיפולים

  • ניתוח לכריתת נגע מהלחמית
  • קריוטרפיה
  • השתלת ממברנה אמניוטית
  • ניתוח פטריגיום + שתל
  • ניתוח לכריתת העין
  • הזרקות תוך עיניות

מומחים בתחום

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

מוקדנית מטעם המרפאה ומאחוריה קיר עם תמונות

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: