סתימת אוזניים כרונית וירידה בשמיעה: טיפול בלון להרחבת התעלה האוסטכית

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר יחזקאלי
השאירו פרטים או חייגו
077-9973086

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אף אוזן גרון - ראש וצוואר

    כולנו מכירים את החוויה של סתימת אוזניים בזמן צינון או כאשר אנו יושבים במטוס נוחת, אך לעתים  מדובר בבעיה כרונית המלווה אותם באופן כמעט יומיומי והתחושה היא מעין שאנחנו נמצאים בבועה ולא שומעים טוב. הפתרונות שעמדו לרשותנו עד כה היו חלקיים בלבד אשר הקלו על מצב המטופלים אך, לא פתרו אותם. טיפול חדשני מספק בשורה חדשה לסובלים מסתימת אוזניים כרונית וירידה בשמיעה.

    במאמר זה נדון על:

    הסיבה שהאוזניים שלנו נסתמות | תופעות לוואי של אוזניים סתומות | פתרונות לאוזן סתומה | הבעיות שעלולות לצוץ | הטיפול שהיה נהוג בעבר | הטיפול הנוכחי בסתימת אוזניים | כיצד מבוצעת הפרוצדורה | למי מיועד הטיפול?

    צפו בסרטון: ד"ר יחזקאלי מסביר על סתימת אוזניים כרונית וירידה בשמיעה בראיון לתכנית "בקו הבריאות"

    למה בעצם האוזניים שלנו נסתמות?

    באוזן שלנו ישנה חצוצרה או תעלה המחברת בין הלוע האחורי (בגרון) ובין האוזן. תעלה זו מאפשרת אוורור של האוזן התיכונה שהיא למעשה חלל סגור לגמרי.

    כאשר התעלה פתוחה ומתפקדת אנחנו יכולים לאזן את הלחצים בהתאם לשינויים שלהם בסביבה. לעיתים יש בעיות בתפקוד של תעלה זו מה שגורם לתסמינים של סתימת אוזניים.

    סתימת אוזניים כרונית - התעלה האוסטכית

    איך בא לידי ביטוי מצב של אוזניים סתומות?

    אוזניים סתומות הוא מצב שיכול לבוא לידי ביטוי בכך שאנשים שומעים כאילו נסגר ונפתח להם מדף בתוך האוזן, מרגישים אטימות בשמיעה, פצפוצים של משהו שנפתח ונסגר וכדומה. סתימת אוזניים שנמשכת מספר ימים יכולה להוביל גם לתחושת כאב.

    אצל מרבית האנשים מדובר בתופעה שמופיעה במצבים אקוטיים בלבד. כך למשל, אם אדם עולה לטיסה כשהוא מצונן עם אף גדוש, ייתכן מאוד שהוא ירגיש בכאב באוזניים בזמן הנחיתה, לאור הקושי של הגוף לאזן את הלחצים הנובעים בזמן הנחיתה, ולעשות זאת בצורה מהירה מספיק ועל אף הגודש באף.

    יחד עם זאת, ישנם אנשים שעבורם מדובר בבעיה כרונית הנובעת מאי ספיקה של פתח התעלה.

    אנשים אלה חווים את מה שאדם רגיל חווה כאשר הוא מצונן או כאשר הוא נמצא על מטוס נוחת, רק שהם חווים זאת בתדירות גבוהה מאוד ובמצב זה בהחלט ישנה פגיעה משמעותית באיכות החיים.

    אוזניים סתומות

    מה ניתן לעשות כאשר האוזן נסתמת לעיתים קרובות?

    חוויה של אוזן סתומה עלולה להיות לא נוחה ומפריעה, עם השפעה על השמיעה ועל שיווי המשקל. ניתן להצביע על כמה פתרונות להקלה על אוזן סתומה:

    • ניקוי שעוות אוזניים – פתרון זה יכול להתאים לסתימות באוזניים, שהן תוצאה של הצטברות מוגזמת של שעוות אוזניים. ניתן לנסות טיפות אוזניים (ללא מרשם) או לנקות במים חמים. במקרים של סתימה עקשנית, רופא אף אוזן גרון יכול לבצע הסרה של השעווה.
    • תרסיסים לטיפול בגודש באף – התרסיסים עשויים להיות יעילים כאשר האוזניים חסומות עקב בעיות בסינוסים או הצטננות. תרסיסים לאף עשויים לתת הקלה נלווית לאחר השימוש בשל גודש באף, גם על חסימת אוזניים.
    • תרופות לטיפול באלרגיה – לסובלים מאלרגיות, אנטיהיסטמינים או סטרואידים יכולים להקל על חסימת אוזניים הנגרמת על ידי תגובות אלרגיות.
    • שאיפת אדים להקלה – פתרון שעשוי לעזור כאשר מעורבת הצטברות ליחה שגורמת לחסימת האוזניים. אפקטיבי במיוחד במקרים של דלקת גרון או שפעת. 
    • לעיתים שיטות כגון בליעה או פיהוק יכולים לסייע לפתיחת אוזניים סתומות. 

    מה ניתן לעשות כאשר האוזן נסתמת לעיתים קרובות

    מה הקשר בין אוזן סתומה לבין הסינוסים?

    האוזן והסינוסים מחוברים ולכן בעיות באזור אחד יכולות לעתים קרובות להשפיע על האזור השני. הסינוסים אלה חללים מלאי אוויר, הממוקמים בעצמות סביב האף והעיניים. חללים אלה נועדו להקל על משקל הגולגולת, הם מאפשרים חימום של אוויר קר העובר בחלל האף וכן תורמים לספיחת חלקיקים וגורמים מזיקים, על מנת שלא יישאפו לתוך הגוף בזמן נשימה. אגב, לסינוסים יש גם השפעה על הפקת קולות וצלילים. מעבר לכך, מעניין לציין את הקשר בין אוזן סתומה לבין הסינוסים. 

    תעלות השמע הן צינורות המחברים בין האוזן התיכונה לחלק האחורי של האף. התעלות עלולות להיחסם כאשר הסינוסים מודלקים או גדושים. התוצאה – תחושת מלאות או לחץ באוזניים, לעיתים שמיעה לקויה ואפילו כאבי אוזניים. זיהומים בסינוסים עלולים להתפשט לאוזן, מה שמוביל לדלקות אוזניים וסתימה.

    כמו כן, אלרגיות המשפיעות על הסינוסים, יכולות לעיתים להוביל לנפיחות בתעלת השמע ולכן לתחושה של אוזן סתומה. לעיתים זיהום בסינוסים יוביל להצטברות נוזלים בתעלת השמע, מה שמחמיר את תחושת הסתימה באוזניים.

    מה הקשר בין אוזן סתומה לבין הסינוסים

    הבעיות שאוזן סתומה עלולה לגרום להן 

    למרות שלעתים אוזן סתומה נראית כמו אי נוחות קלה, הרי שהיא עלולה להוביל לסיבוכים אם לא מטפלים בכך. למשל: 

    • דלקות אוזניים – סתימות בשל שעוות אוזניים או מים באוזן עשויים ליצור סביבה שתורמת לצמיחת חיידקים ולזיהומים.
    • ליקוי שמיעה – סתימה ממושכת באוזניים עלולה להוביל לפגיעה זמנית בשמיעה או במקרים חמורים אפילו קבועה. 
    • טינטון – אוזן סתומה עלולה לגרום לרעשי לוואי כמו צלצול או זמזום, מצב המכונה טינטון. 
    • בעיות שיווי משקל – האוזן ממלאת תפקיד חשוב בשיווי משקל, כך שסתימה באוזניים עלולה להוביל לסחרחורת לפגיעה בשיווי המשקל.
    • בנוסף, סתימות באוזניים, במיוחד כאשר מדובר בבעיה כרונית, עלולות להחמיר כאבי ראש, לגרום ללחץ בסינוסים, נזק בעור התוף והפרעות שינה.

    איך ניתן להימנע ממצב בו האוזן נסתמת?

    ניתן למנוע סתימות באוזניים באמצעות כמה שיטות יעילות. למשל, הקפידו על ניקוי. ניקוי עדין וקבוע של האוזן, ללא החדרת חפצים כמו מקל אוזניים לתעלת האוזן, יכול למנוע הצטברות שעווה. ניתן להשתמש בערכות להסרת שעוות אוזניים שנמכרות בבתי המרקחת.

    רצוי להימנע משימוש באטמי אוזניים או אוזניות צמודות לפרקי זמן ממושכים, שכן שימוש ממושך עלול לתרום להצטברות שעווה. עם זאת, הקפידו על הגנה מפני מים, בבריכה או בים, על ידי שימוש באטמי אוזניים ייעודיים או כובע ים. יש לציין כי במצבים מסוימים כדוגמת סתימות אוזניים כתוצאה ממבנה אנטומי או בשל מצבים רפואיים כרוניים המשפיעים על האוזן, שיטות המניעה הללו אינן מספקות ויש לפנות לייעוץ רפואי. 

    איך ניתן להימנע ממצב בו האוזן נסתמת

    האם אוזן סתומה יכולה "להיפתח" בעצמה, גם ללא טיפול?

    אנשים רבים תוהים אם אוזן סתומה עשויה להסתדר מעצמה, ללא טיפול. התשובה תלויה בסיבה לחסימה של האוזן. למשל, אם מדובר בתחושה של "פקק" באוזן בשל שינויי גובה (למשל, במהלך טיסות) או עקב חשיפה למים לזמן קצר, לרוב הבעיה נפתרת מעצמה. אם מדובר בחסימה שנובעת בשל הצטברות קלה של שעוות אוזניים, הרי שכמויות קטנות של שעוות אוזניים יכולות לצאת באופן טבעי מתעלת האוזן, ובכך להקל על הסתימה.

    כאשר התחושה של אוזן סתומה נובעת מהצטננות או מאלרגיות, אחרי ההחלמה המצב עשוי להסתדר מעצמו. לעומת זאת, סתימות חמורות יותר כמו בשל הצטברות משמעותית של שעוות אוזניים, זיהומים או בעיות אחרות, עשויות לדרוש טיפול רפואי. 

    מהו הטיפול שהיה נהוג עד כה?

    הטיפול עד כה בוצע משני כיוונים אפשריים.

    פעם אחת דרך האף באמצעות מורידי גודש, סטרואידים ואלמנטים נוספים שבאים לשפר את המצב של פתח החצוצרה, ופעם שניה דרך כפתור שמותקן באוזן ומיועד להוות מעקף של החצוצרה לצורך כניסת אוויר לאוזן התיכונה מבלי להסתמך על איכות תפקודו של פתח החצוצרה.

    תרופות הן לא פתרון שניתן לתת אותו לאורך כל החיים ועם הזמן יעילותן גם הולכת ופוחתת. כפתור גם הוא מספק פתרון חלקי בלבד, וגם הוא יכול מעת לעת ליפול, לאבד תפקוד, לדרוש התקנה מחדש וכן הלאה.

    סתימת אוזניים כרונית

    מהו הטיפול הנוכחי בבעיה?

    הטיפול החדש מיועד לטפל ישירות בבעיה, והבעיה היא הפתח של חצוצרת האוזן שנמצא בלוע האחורי.

    עד עכשיו נמנענו מלגשת לאזור זה ולגעת בו מכיוון שמדובר באזור מאוד רגיש שכל פעולה כירורגית שמבוצעת בו יכולה לגרום להצטברות של נזק נוסף.

    כיום, ישנו פיתוח חדש שמאפשר לנו לגשת אל פתח החצוצרה דרך האף.

    פיתוח זה מבוסס על בלון זעיר אותו אנו יכולים להחדיר דרך האף ולהוביל אותו אל פתח החצוצרה באזור הלוע האחורי, ושם לנפח את הבלון באופן שפותח את פתח החצוצרה ומאפשר אוורור יעיל של האוזן התיכונה.

    עיקר החידוש נובע מהלחץ העצום בו יכול הבלון לעמוד לצורך מילוי תפקידו זה. את הבלון אנו מנפחים בלחץ של 12 אטמוספירות, כשרק לשם השוואה הלחץ בצמיגי הרכב עומד על 4 אטמוספירות בלבד.

    ההערכה היא כי עצם הפעלת הלחץ המשמעותי הזה על רקמות פתח החצוצרה, מובילה לשינוי ברקמות באופן שמאפשר לשמור על הפתח פתוח לאורך זמן, גם לאחר שמסירים את הבלון.

    כיצד מבוצעת הפרוצדורה?

    פתיחת פתח החצוצרה באמצעות הבלון היא פרוצדורה שנמשכת מספר דקות בלבד, ויחד עם זאת מאחר ומדובר בלחץ גבוה מאוד המופעל באזור רגיש, הפרוצדורה מבוצעת בהרדמה מלאה על מנת להימנע ממצב של כאב למטופל.

    לאחר ביצוע ההרדמה, מתבצעת הפרוצדורה למשך 2 דקות לכל צד של האוזן ועל כך יש להוסיף את זמן ההחדרה של הבלון, כך שההרדמה והטיפול כולו אורכים מספר דקות בלבד.

    סתימת אוזניים כרונית - פרוצדורה לפתיחת התעלה האוסטכית

    לכמה זמן מחזיק הטיפול?

    הטיפול באמצעות הבלון החדש מחזיק למעשה לנצח. במידה והטיפול מצליח, הבעיה לא תחזור עוד על עצמה. במקרים בהם הפעולה נכשלה או הצליחה רק באופן חלקי, ניתן לחזור על הפעולה שוב, אבל הטיפול עצמו, כאשר הוא מוגדר כמוצלח, מחזיק מעמד לנצח.

    חדר ניתוח

    ד"ר אייל יחזקאלי: "במידה והטיפול באמצעות הבלון מצליח, הבעיה לא תחזור עוד על עצמה. במקרים בהם הפעולה נכשלה או הצליחה רק באופן חלקי, ניתן לחזור על הפעולה שוב."

    למי מיועד הטיפול?

    על אף שאנו לא שומעים עליהם, ישנם לא מעט מבוגרים הסובלים מבעיית האוזניים הסתומות, ועבורם מהווה הטיפול החדש בשורה של ממש.

    כיום ניתן הטיפול למבוגרים מעל גיל 18 בלבד.

    ההערכה היא כי אם בהמשך הדרך תוכח יעילותו של הטיפול בצורה מובהקת, ניתן יהיה להעניק אותו גם לילדים צעירים יותר, שזקוקים לטיפול זה כנראה יותר מכל אחד אחר.


    ד"ר אייל יחזקאלי
    מחלות א.א.ג. וכירורגיית ראש-צוואר
    ד"ר אייל יחזקאלי הינו סגן מנהל מחלקת א.א.ג. וניתוחי ראש וצוואר ואחראי על השרות הרינולוגי בבית החולים אסף הרופא. ד"ר יחזקאלי בעל מרפאות פרטיות בתל אביב ובראשון לציון, ומנתח במרכזים הרפואיים של אסותא. משמש כאחראי...

    להתייעצות עם ד"ר יחזקאלי
    השאירו פרטים או חייגו
    077-9973086

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות

      • אילן קריספין קרוואנס 7 בדצמבר 2020 19:09

        יש לי בעיות באוזניים באוזן ימין שנהיה קר או הטמפרטורה יורדת מסתם לי אוזן ימין וזה מאוד מציק לי שאלה אם אתם מכירים את הבעיה לא יכולים לעזור לי

         הגב

        1. מערכת מדיקו 9 בדצמבר 2020 10:59

          שלום אילן,
          אתה מוזמן לפנות לד"ר יחזקאלי לקבלת פרטים אודות הטיפול בטלפון: 077-9973086.
          בברכה,
          צוות מדיקו

           הגב