הרניה בטנית: ניתוחים חוזרים

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר מנוסקין
השאירו פרטים או חייגו

077-9969996

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > כירורגיה כללית

    בקע חוזר לאחר ניתוח הרניה בטנית, הוא אירוע שכיח שמחייב התייחסות רפואית בדיוק כמו בקע ראשוני רגיל. חזרת הבקע נובעת בדרך כלל מאותם גורמי סיכון כמו חולשה של דופן הבטן ומחלות רקע כמו שיעול כרוני או השמנת יתר. הטיפול העיקרי במצבים אלה הוא ניתוח כירורגי ייעודי, שמתבצע בצורה דומה לניתוח בקע ראשוני.

    ד"ר יורי מנוסקין בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' רפי קרסו

    מהו בקע חוזר? מה גורם להופעתו של בקע חוזר? כיצד נדע על חזרתו של הבקע? האם הטיפול בבקע חוזר מתבצע באותה הצורה כמו במקרה של בקע ראשוני? האם מדובר בניתוח מורכב יותר?

    מה עלול לגרום לבקע חוזר?

    בקע חוזר לאחר ניתוח הרניה, מופיע בדרך כלל מאותן הסיבות שהובילו להיווצרות הבקע הראשוני, ובהן חולשה של רקמות דופן הבטן, ברמה כזאת שיוצרת סיכון לקרע בדופן הבטן ולהיווצרות הבקע, וכן מחלות רקע כדוגמת שיעול כרוני, בעיות ריאות ועודף משקל, שבתורן מפעילות לחץ על דופן הבטן ומעלות את הסיכון להפיכת חולשת הרקמות לבקע.

    מהם הסימנים של בקע חוזר?

    הסימנים לבקע חוזר הם אותם הסימנים המופיעים במצב של בקע ראשוני, ובראשם כאבים חזקים באזור הבקע והופעת בליטה על פני העור. כאמור, מעבר לפגיעה האסתטית של בליטת הבקע על פני העור, מצב של בקע, בין ראשוני ובין חוזר, גורם לכאבים משמעותיים, שהחולה לא יכול להתעלם מהם, ולכן מצב זה מחייב טיפול בהקדם.

    הרניה בטנית כאבי בטן
    צילום: 123RF

    האם בקע חוזר יכול להיות מסוכן?

    הסיכונים הכרוכים בבקע חוזר דומים לסיכונים של הופעת בקע ראשוני, ונסובים סביב הסיכון המרכזי של חדירת אברים פנימיים לקרע שנוצר בדופן הבטן.

    הסיכון המרכזי הוא חדירה של רקמת המעי אל הקרע באופן כזה שהמעי נכלא בתוכו ללא יכולת להשתחרר חזרה למקומו, ובמקרים קיצוניים גם חנק של המעי, באופן שלא מאפשר לו לבצע את פעולתו. מקרים אלה נחשבים למקרי חירום, המחייבים ניתוח הרניה מיידי.

    האם תמיד נדרש ניתוח לטיפול בבקע חוזר?

    הטיפול בבקע חוזר מתבצע כמעט תמיד באמצעות ניתוח. כמו במקרה של בקע ראשוני, קיימים מקרים קלים מאוד בהם ניתן לשנות את אורח החיים והתזונה על מנת להימנע מסיבוכים של הבקע, ולחיות איתו בצורה קבועה.

    יחד עם זאת, ברובם המכריע של המקרים המטופל יסבול מכאבים עזים באזור, ומעבר לכך קיימת גם הפגיעה האסתטית שיש לקחת בחשבון. במקרים אלה, ניתוחים חוזרים לטיפול בהרניה בטנית הוא הפתרון היחיד שעומד בפני המטופל.

    כיצד מתבצע ניתוח לטיפול בבקע חוזר?

    ניתוחים חוזרים לטיפול בהרניה בטנית מבוצעים באותה הצורה שבה מנותח בקע ראשוני. כיום, מרבית הניתוחים מבוצעים באמצעות השיטה הזעיר פולשנית באמצעות לפרוסקופיה, המבוססת על ביצוע מספר נקבים זעירים בבטן, והחדרה של צינורות דקיקים עם כל ציוד הניתוח הנדרש, דרך הנקבים.

    ישנה גם האפשרות לבצע את הניתוח במודל הפתוח. ההחלטה מתקבלת על ידי הרופא ובהתייעצות עם המטופל, כתלות במצב המטופל הספציפי, רמת מורכבות הניתוח הספציפי וסוג הניתוח שבוצע בבקע הראשוני.

    איך מקבעים את דופן הבטן?

    קיבוע דופן הבטן מבוצע באמצעות רשת מיוחדת, אותה ניתן לשלב בשתי צורות מרכזיות. אפשרות אחת היא לקבע את הרשת בין שכבות דופן הבטן, ואפשרות שניה היא להיכנס אל חלקה האחורי של דופן הבטן ולקבע את הרשת מבפנים.

    הקיבוע מבוצע באמצעות מהדקים רפואיים, ולאורך זמן היא מתכסה ברקמות המתפתחות על גביה והופכת להיות חלק מהרקמה הכוללת.

    האם ההחלמה מניתוח בקע חוזר היא מורכבת יותר?

    ניתוחים חוזרים לטיפול בהרניה בטנית עשויים להיות מורכבים הרבה יותר מהניתוח הראשוני, וזאת לאור התפתחות לא טובה של הרקמה סביב הרשת שהותקנה וכן לאור סיבוכים שנוצרו באזור הניתוח, כדוגמת הידבקויות של רקמות.

    לאור זאת, במידה והניתוח הופך למורכב יותר, ונוגע במרחב גדול יותר של רקמות עם פעולות כירורגיות שונות, גם תהליך ההחלמה של הניתוח צפוי להיות מורכב יותר במקרים של ניתוח בקע חוזר.


    ד"ר יורי מנוסקין
    כירורגיה כללית
    ד"ר יורי מנוסקין הינו מומחה לכירורגיה כללית באסיא מדיקל. ד"ר יורי מנוסקין ביצע ניתוחים רבים כשהעיקריים מבניהם: ניתוחי קיבה בשיטה לאפרוסקופית ופתוחה כולל ניתוחים לתיקון החזר קיבתי-ושטי וניתוחים אונקולוגיים מורכבים. ניתוחי מעי גס ודק בשיטה...

    להתייעצות עם ד"ר מנוסקין
    השאירו פרטים או חייגו

    077-9969996

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות