מהו פטריגיום
פטרגיום (Pterygium) היא רקמה קרומית בלחמית העין, שצומחת על קרנית העין. הפטרגיום מכיל צבר של כלי דם, ולכן מראהו כשל קרום אדמדם-ורדרד שמכסה את לובן העין. במרבית המקרים, פטריגיום יתפתח בפינת העין שקרובה לאף ומשם לכיוון מרכז העין, בצורה של טרפז או משולש. התופעה שכיחה בעיקר בגילאים מבוגרים.
ניתוח להסרת פטרגיום הוא פעולה כירורגית פשוטה יחסית, שמבוצעת בהרדמה מקומית, ואורכת כ- 15-30 דקות. חומר האלחוש הוא בצורת טיפות או ג'ל והוא מוזרק לרוב מתחת ללחמית העין. החומר הוא בעל פעילות מיידית, קצרת טווח, ומאפשר את ביצוע הניתוח מבלי שהמטופל חש כאב. לאחר וידוא ההרדמה, מקלף ומסיר המנתח את רקמת הפטרגיום, ומפריד אותה מרקמות הלחמית והקרנית. בהמשך המנתח קוצר רקמת לחמית מהחלק העליון של העין ומשתיל באזור הסרת הפטריגיום (קבוע בעזרת תפרים או דבק ביולוגי). לסיום, חובשים את העין המנותחת עם משחה אנטיביוטית.
הקלה על הסימפטומים שגורם הפטריגיום: בשלב ראשון, הפטרגיום גורם לאדמומיות קבועה בעין, אך בהמשך עלולה להגרם גם דמעת (הפרשה מוגברת של דמעות), תחושת יובש בעין, תחושת עקצוץ, ואף תחושה של נוכחות גוף זר בעין. ככל שהפטרגיום גדול, הוא עלול לפגום ביכולת הראייה, בשל עיוות של הקרנית או עקב חסימה של ציר הראיה. אצל חלק מהמטופלים, פטרגיום עשוי להיות רדום במשך תקופות ממושכות, ולהשאר באותו גודל ללא כל שינוי, אך במקרים אחרים, התופעה עלולה להתפשט במהירות, ולגרום לבעיה אסתטית ורפואית.
לפני ביצוע הניתוח יש לבצע בדיקת עיניים שכוללת בדיקה עם מנורת סדק (Slit Lamp), על מנת לקבוע בודאות כי אכן מדובר בפטרגיום, וכן לקבוע את גובהו ועוביו.
יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי. יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה.
מעל גיל 40, חובה לבצע ולהביא א.ק.ג. שבוע לפני מועד הניתוח, יש להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו.
מומחים בתחום
פרופ' עינן ליפשיץ עדי
מנהלת שירות קרנית וסגנית מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)